terug naar overzicht

Word je dik van kunstmatige zoetstoffen?

  • 2 mei 2020
  • Jonathan

Waarom je niet dik wordt van kunstmatige zoetstoffen

 Je kent het wel: je bent op een verjaardag en iemand begint over dat de cola light die jij drinkt nog ongezonder is dan normale cola met suiker. Je weet op voorhand al dat je een onbegonnen discussie aangaat. Calorieloze kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam zijn helemaal niet ongezonder dan suiker, en je wordt er dan ook niet dik van. Daarom hier wat feitelijke onderbouwingen over deze heerlijke zoetstoffen die het leven van mensen op dieet al jarenlang lekkerder en makkelijker maken. 

Wat zijn zoetstoffen? 

‘Zoetstoffen’ is een algemene term waaronder verschillende soorten vallen. Deze zijn onder andere sucralose, aspartaam, stevia en sacharine. Deze zijn allemaal individueel uitgebreid onderzocht en studies wijzen uit dat al deze zoetstoffen geen significante invloed hebben op de hoeveelheid insuline die het lichaam aanmaakt. Dit betekent dat je suikerspiegel niet wordt beïnvloed; in tegenstelling tot gewone tafelsuiker.

De mythe: je wordt dik van zoetstoffen

Dit ontkracht gelijk de mythe dat je lijf hetzelfde zou reageren op ‘nepsuiker’ als op echte suiker. Zoetstoffen zouden dezelfde reactie in je hersenen uitlokken als suiker, wat zou betekenen dat het lichaam denkt dat we suiker consumeren. Die gedachte is begrijpelijk (maar niet juist): zoetstof is zoet en als gevolg hiervan maakt de alvleesklier insuline aan zodat glucose naar de cellen getransporteerd kan worden. Als dit niet het geval is -waardoor de suikerspiegel in ons bloed langdurig hoog blijft- kunnen er gevaarlijke complicaties optreden zoals hyperglykemie. Een constante aanmaak van insuline kan ervoor zorgen dat je diabetespatiënt wordt.

 

Echter hebben zoetstoffen simpelweg te weinig tot géén calorieën en daardoor kan het dus amper invloed hebben op je suikerspiegel. Je wordt dus niet dik van zoetstoffen. Dit is onmogelijk. Lees dat nogmaals: onmogelijk. 

 Maar waar komt deze angst voor kunstmatige zoetstoffen toch vandaan?

Media speelt hier een grote rol in. Vaak lees je artikelen over waarom zoetstoffen zo slecht voor je zijn en je ze absoluut moet vermijden. Bij zulke artikelen ontbreken echter altijd wetenschappelijke bronnen die de claims zouden kunnen onderbouwen. Zulke artikelen vallen vooral onder clickbait: men schrijft wat de lezer graag wil horen. Er is daarom meer op het web te vinden over waarom zoetstoffen slecht zijn dan onderzoeken die wetenschappelijk bewijzen dat zoetstoffen onschadelijk zijn voor onze gezondheid. Daar komt misschien ook de ongeloof vandaan. People fear what they don’t know. En omdat er zo veel negatieve verhalen te vinden zijn over zoetstoffen wordt dat al snel aangenomen als waarheid. 

Het verbaast me daarom ook niets dat deze mythe nog steeds bestaat. Het is namelijk makkelijker om de meerderheid te geloven dan de minderheid die eigenlijk de werkelijke waarheid spreekt. Ik hoop daarom dat dit artikel jullie kan helpen het negatieve beeld over zoetstoffen los te laten en wellicht anderen kan overtuigen dit ook te doen. Vertrouw vooral op de wetenschap, niet op mensen die gewone cola drinken. 

 

When life gives you lemons, make lemonade. But don’t forget the aspartame to sweeten it up. 

 

Bronnen:

Skepsis (d.o) Broodje aspartaam. http://www.skepsis.nl/aspartaam.html

Voedingscentrum (2013) Veelgestelde vragen. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/intensieve-zoetstoffen/aspartaam.aspx

ESFA (2013) Aspartame. http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm

KOM OOK IN SHAPE